Bygger Norges største solcelleanlegg
På et gigantisk tak like stort som sju fotballbaner bygger Rema 1000 Norges største solcelleanlegg.
Anlegget, som nå bygges på taket av Rema 1000 sitt store distribusjonslager på Østlandet, har en installert effekt på over 5 megawatt peak og vil produsere over 4 millioner kilowattimer i året. Det tilsvarer strømforbruket til nesten 300 husholdninger eller nok strøm til å forsyne REMA 1000 sine elektriske lastebiler med nok strøm til å kjøre 2 666 666 kilometer, noe som tilsvarer 66 ganger rundt ekvator.
– Rema 1000 har som målsetning å være klimanøytrale i egen drift innen 2030. Tilgang på fornybar energi er avgjørende for å lykkes. Derfor er denne store satsningen på solcelleanlegg viktig og nødvendig, sier Kjell Stokbakken, direktør for Varer og forsyning i REMA 1000.
Vil være ledende på bærekraft
Rema 1000 og Rema Distribusjon har ønske om å være ledende på bærekraft i dagligvarebransjen. Alle deres distribunaler har i dag solcelleanlegg, men nå bygger de ut og øker kapasitet og omfang på disse der det er mulig.
– 2023 var vårt første hele år med egenprodusert energi gjennom solkraft på alle våre 5 distribunaler, fra Narvik i nord til Stavanger i Sør-Vest. Det var en viktig milepæl, forteller Synnøve Gautesen Berg, direktør for ansvar og bærekraft i Rema Distribusjon.
Solenergi er en fornybar energikilde som reduserer avhengigheten av fossile brennstoffer. Rema 1000-anlegget var det første i Norge som oppgraderte fra 1000 til 1500 volts arkitektur. Ved å øke spenning senker man strømgjennomgang, noe som reduserer materialforbruket, energitapet og kostnadene med 10 prosent sammenlignet med tradisjonelle solcelleanlegg. Dette gjør det mulig for flere å ta i bruk solenergi som en lønnsom og miljøvennlig investering.
– Klimaomstillingen krever mengder av ren, fornybar energi som erstatning for fossilt brennstoff. Solenergi er en tilgjengelig teknologi som bidrar i dette grønne skiftet. Vi i Rema 1000 skal bidra der vi kan, gjennom solcelleanlegg og andre tiltak som energieffektivisering og utslippsfri transport, sier Stokbakken.